Umieść firmę na mapach!

Jeśli masz firmę (i nie mam na myśli firm internetowych), możesz rozważyć otwarcie konta Google+ dla tej firmy. Czemu? Dzieje się tak, ponieważ Google w końcu umożliwił połączenie tych stron z Google+ z informacjami o lokalnych firmach w Mapach Google.

Na swojej stronie pomocy firma Google przygotowała szczegółowe instrukcje, jak połączyć stronę firmy w Google+ ze zweryfikowanym wpisem w Mapach Google. Ten krok połączy Twoją bieżącą stronę z Mapami Google. Wszystko inne nastąpi, na przykład adres, recenzje i godziny pracy. Inne funkcje Twojej strony nie zostaną naruszone. Posty, obserwatorzy i menedżerowie Twojej strony pozostaną bez zmian.

Jeśli jednak należysz do osób, które mają kilka stron Google+ dla jednej firmy, możesz je połączyć.

Wystarczy wykonać te proste kroki.

1. Zaloguj się do Google+

2. Z lewej wstążki nawigacyjnej wybierz Strony

3. Kliknij Zarządzaj na stronie lokalnej

4. Zobaczysz, że strona lokalna będzie wyglądać tak samo jak twoja bieżąca strona. Jeśli najedziesz kursorem na stronę, zobaczysz „Zweryfikowana firma lokalna”.

5. Wybierz Pulpit, a następnie kliknij Ustawienia

6. Znajdź sekcję „Profil”

7. Następnie znajdziesz „Ta strona jest połączona z Mapami Google”, obok niej kliknij „Połącz inną stronę”

8. W oknie dialogowym „Połącz inną stronę z tą lokalizacją” wybierz stronę, którą chcesz połączyć z Mapami i kliknij Dalej.

9. Po przejrzeniu zmian na nowo utworzonej stronie. Kliknij „Potwierdź”

Co się stanie ze stroną połączoną z Mapami?

1. Wyświetlone zostaną następujące informacje: imię i nazwisko oraz plakietka weryfikacyjna, informacje o firmie (godziny pracy, numer telefonu itp.) oraz recenzje z poprzedniej strony lokalnej; jednak nie wyświetli wcześniejszych odpowiedzi właściciela na lokalne recenzje. Jeśli Twoje dotychczasowe recenzje nie pojawiają się od razu, nie panikuj. To naprawdę zajmuje kilka godzin, zanim zostaną wyświetlone.

2. Przeniesie obserwujących, posty i menedżerów. Oraz niestandardowy adres URL (jeśli został skonfigurowany).

3. Prawdopodobnie usunie również kampanie reklamowe powiązane ze stroną. Nie martw się, zawsze możesz rozpocząć nową kampanię.

Co się stanie z dawną stroną lokalną?

1. Nadal będzie widoczny w Google+ i nadal będzie miał niestandardowy URL, obserwatorów, posty i menedżerów z poprzedniej strony lokalnej.

2. Zostanie zmieniona nazwa „Kopia zapasowa nazwy strony”

3. Jednak nie będzie już wyświetlany w Mapach Google.

4. Nie będą również wyświetlać informacji o lokalnych firmach ani recenzji.

5. Nie będzie już wyświetlać kampanii AdWords Express powiązanych ze stroną.

Ten krok podjęty przez Google ma na celu pomóc właścicielom firm. Nadal trwa proces konsolidacji danych i mogą zostać wprowadzone dalsze poprawki. Jeśli kiedykolwiek próbujesz połączyć swoją stronę z Mapami Google i odkryjesz jakieś problemy, najlepiej skontaktuj się z Google. W ten sposób pomagamy im ulepszać usługi, które nam świadczą.